Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX (SFL)

Super Formula Lights MOTEGI (races 16-18): Fraga eindigt twee keer op rij op het podium in het laatste weekend en kijkt uit naar een nog succesvoller volgend seizoen!

Op 17-19 november, twee maanden na de vorige race, heeft Igor Omura Fraga namens FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX meegedaan aan races 16, 17 en 18 van de Super Formula Lights (SFL) op Mobility Resort Motegi in de prefectuur Tochigi. Het is Fraga niet gelukt om de gewenste zeges aan zijn palmares toe te voegen, maar in twee races op rij eindigde hij op het podium en ook in de derde race scoorde hij punten.

Vrije training

Op donderdag 16 november vond de vrije training plaats, op een droge baan. Igor Omura Fraga was in topvorm en zette de beste tijd neer.

"De auto is heel goed. Ik had nog wel wat dingen willen aanpassen, maar ik mag niet klagen", aldus Fraga.

Ook op vrijdag stond er een vrije training gepland, maar die viel in het water door de regen. Igor zette wel wat ronden neer, maar eindigde de sessie vroeg om krachten te sparen voor de officiële kwalificatie op zaterdag.

De eerste vrije training op donderdag, op een droge baan. Igor zet de snelste tijd neer en laat zien dat hij er klaar voor is. Op vrijdag slaat het weer om en stopt hij na slechts een paar ronden

Tijdens de vorige ronde, op Okayama, finishte Igor drie keer op rij op het podium. In de laatste races van het seizoen, op Motegi, heeft hij opnieuw alle vertrouwen in de auto

Officiële kwalificatie

Gebrek aan grip

Om 9:25 uur op 18 november begon de officiële kwalificatie en kwam Igor de baan op, met het vizier gericht op poleposition. Maar de omstandigheden waren licht gewijzigd, viel hem op.

Door de regen van de voorgaande nacht was het bandenrubber op het wegdek weggespoeld. Dat had gevolgen voor de grip. In vergelijking met de vrije training op donderdag had hij minder grip tijdens het uitaccelereren na trage bochten, waardoor hij net wat langzamer was.

"Ik voelde het donderdag al. Als we op vrijdag in droog weer hadden kunnen trainen, hadden we het misschien kunnen opvangen." Igor slaagde er niet in om zijn tijd te verbeteren en moest het doen met de vierde startplek voor race 16.

Na de officiële kwalificatie voor race 16 voerde het team enkele wijzigingen in de afstelling door op basis van Igors terugkoppeling, ter voorbereiding op de kwalificatie voor race 17, die om 9:45 uur begon. Het was genoeg om een betere tijd mogelijk te maken, waardoor Igor als tweede mocht beginnen aan race 17.

Tijdens de kwalificatie worstelt Igor met het gebrek aan grip na trage bochten. Toch kwalificeert hij zich als vierde voor race 16 en als tweede voor race 17.
Tijdens de kwalificatie worstelt Igor met het gebrek aan grip na trage bochten. Toch kwalificeert hij zich als vierde voor race 16 en als tweede voor race 17.

Race 16

Het startsein voor race 16 werd gegeven om 13:40 uur op zaterdag 18 november.

Igor begon als vierde en kende een geweldige start, waardoor hij meteen meestreed om de 2e plek. In de exit van de tweede bocht haalde hij Syun Koide in en veroverde hij de derde plek.

"De twee auto's voor me vochten om de tweede plek toen ik de eerste bocht in kwam, en toen Koide uitaccelereerde na de tweede bocht bleef hij aan de binnenkant en was hij niet snel. Ik kwam goed op snelheid na de exit en zat naast Koide voor bocht 3, zodat ik hem voor die bocht nog kon inhalen", aldus Igor.

Achter Igor raakte Koide verzeild in een gevecht om de vierde plek, wat gunstig was voor Igor. Hij liep uit op de groep achter hem en werd almaar sneller in het laatste deel van de race, waardoor hij Togo Suganami op plek 2 in de smiezen kreeg. Hoewel het hem niet lukte om hem in te halen, eindigde hij als nummer 3 toch op het podium. Dat leverde hem meteen de derde startplek op voor race 18, een uitstekende uitgangspositie voor de laatste race.

In race 16 klimt Igor steeds hoger op en finisht hij als derde
In race 16 klimt Igor steeds hoger op en finisht hij als derde

Race 17

Om 8:55 uur op 19 november ging race 17 van start. Fraga ging als nummer 2 van start en aasde op de koppositie. Hij had weer een goede start en zat Iori Kimura meteen op de hielen. Maar Kimura had ook een goede start en liet zich niet zomaar verschalken. En al in de eerste ronde groeit het gat tussen Kimura en Fraga, de nummer 2.

Fraga had gehoopt op een hogere pace in het tweede deel, net als in race 16, maar de versnelling bleef uit. Vanaf ronde 10 begon Koide, de nummer 3, in te lopen.

"Koide kwam steeds dichterbij, maar ik had er alle vertrouwen in dat hij me niet zou inhalen als ik geen fouten maakte. Hij naderde me in de V-bocht en de hairpin, dus ik was erop gebrand om geen slippertjes te maken en ervoor te zorgen dat ik snel kon uitaccelereren na de bochten", aldus Igor.

Ondanks de druk van Koide behield Fraga zijn positie en finishte hij na twintig ronden als tweede. Met zijn tweede podium in evenzoveel dagen ging de jacht op de winst door.

In ronde 17 mist Igor de pace om koploper Kimura in te halen en is de 2e plek het hoogst haalbare. Kimura zou na de laatste race op Motegi tot kampioen worden gekroond, met het meeste aantal punten
In ronde 17 mist Igor de pace om koploper Kimura in te halen en is de 2e plek het hoogst haalbare. Kimura zou na de laatste race op Motegi tot kampioen worden gekroond, met het meeste aantal punten

Race 18

Om 13:00 uur begon race 18, de afsluiter van het seizoen van 2023.

Igor vertrok goed vanaf de derde startplek, maar Hibiki Taira was net wat sneller weg en haalde hem in bocht 1 in. In het vervolg lukte het Igor niet om het tempo op te schroeven.

"Net als in de vorige race brak de achterkant uit bij het uitaccelereren na trage bochten, en bleef mijn pace achter."

Het gat tussen Taira op plaats 3 en Fraga daarachter werd met de ronde groter. Achter Igor voerde zijn Super GT-teamgenoot Yuga Furutani op plaats 5 de druk op.

"Ik kon Taira niet achterhalen, maar ik behield mijn pace, zodat Furutani me niet kon inhalen", aldus Fraga, die de vierde plek over de streep wist te trekken.

Igor Fraga, terugblikkend op het raceseizoen: "Ik ben het hele jaar door op circuits geweest. Na een racepauze van twee jaar was dat goed voor mijn vertrouwen. Volgend jaar wil ik het nog beter doen."
Igor Fraga, terugblikkend op het raceseizoen: "Ik ben het hele jaar door op circuits geweest. Na een racepauze van twee jaar was dat goed voor mijn vertrouwen. Volgend jaar wil ik het nog beter doen."

Na de laatste race van de Super Formula Lights keek Fraga terug op het jaar en dit weekend.

"Ik wilde echt nog een keer winnen om het seizoen compleet te maken, maar toen de omstandigheden veranderden, slaagden we er niet in om daarop in te spelen. Maar dit jaar ben ik voortdurend op de circuits geweest. Ik heb het gat van twee jaar niet racen goed opgevuld en aan m'n vertrouwen gewerkt. Volgend jaar wil ik het nog beter doen."

Terugkijkend op het seizoen verklaarde teamdirecteur Kosuke Matsuura (FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX) verrast te zijn door Fraga's prestaties.

"Dit was ons eerste seizoen met Igor. Vaak verraste hij ons door veel sneller te zijn dan verwacht. Het is jammer dat we geen auto hadden die meer rechtdeed aan zijn snelheid. Er staat nog niets vast voor volgend jaar, maar ik verwacht dat hij het dan nog beter doet."

De derde, tweede en vierde plekken van de laatste drie races leverden het team 15 punten op. Dat bracht het totaal op 62 punten, goed voor de vierde plaats in het algemeen klassement – de hoogste klassering voor een niet-fabriekscoureur.

Op de pagina 'Verslag Igor Fraga' kun je Igors raceavonturen in de Super Formula Lights Championships 2023 (FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX) volgen.


SUPER FORMULA LIGHTS 2023 FANATEC-GRAN TURISMO with B-MAX
Igor Omura Fraga

Race / Eindposities
(Podiumfinishes dikgedrukt)

Race 1-3・Autopolis / niet gefinisht / 4e / 7e
Race 4-6・SUGO / 2e / 6e / 1e
Race 7-9・Suzuka / niet gefinisht / 9e / 7e
Race 10-12・Fuji / 9e / 4e / 8e
Race 13-15・Okayama / 2e / 2e / 2e
Race 16-18・Motegi / 3e / 2e / 4e

Totaal aantal punten: 62
Eindklassering: 4e

Super Formula Lights MOTEGI (races 16-18): Hoogtepunten

Bedankt voor jullie steun voor en interesse in de Super Formula Lights van dit seizoen. We kijken terug op een seizoen waarin Igor voor het eerst won in race 6 op SUGO en zich stortte op toerwagenraces in de Super GT300-klasse. Daarnaast heeft hij zich natuurlijk laten gelden in de Gran Turismo World Series. Net zoals jullie kijken we uit naar Igors verdere prestaties in de toekomst!