Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
ANEST IWATA Racing with Arnage (SGT)

Laatste race SUPER GT 2023 op Motegi: ondanks problemen met de pace en onvoorspelbaar weer zet het team door

Op 4 en 5 november deed Igor Omura Fraga samen met teamgenoot Yuga Furutani mee aan de laatste race (300 km) van de Super GT op het Mobility Resort Motegi in Tochigi voor ANEST IWATA Racing with Arnage.

Officiële kwalificatie

Een ongewoon lastige raceweek

De laatste race van de Super GT 2023 zou worden verreden op Motegi, een circuit met meerdere opeenvolgende stukken waar je van vol gas vol in de remmen moet. Door de unieke eigenschappen van de ANEST IWATA Racing RC F GT3 is hij niet bijster geschikt voor dit soort stop-en-go-circuits, dus het team hield rekening met een zware race.

Daarnaast had het team problemen met de banden die het had meegenomen naar het circuit. Ze hadden gerekend op andere weersomstandigheden, dus de coureurs moesten het doen met banden die de gewenste pace onmogelijk maakten.

Fraga spreekt de engineers

Een display in de voorruit van de ANEST IWATA Racing RC F GT3 toont Igor Fraga's initialen, IF

"Dankzij de snelheid van Igor Fraga zijn we doorgegaan van Q1 naar Q2", aldus teamdirecteur Katsumi Takeda.

Onder ongunstige omstandigheden ging Fraga de baan op voor Q1. Hij zette de 7e tijd van de 13 neer, waardoor het team doorging naar de volgende kwalificatieronde. Na Q2 was het duidelijk dat het team als 15e van start zou gaan van de 25 GT300-auto's.

De race

Het team overweegt een gewaagde strategie: geen bandenwissel

De dag van de laatste race. De sfeer in de pits was bedrukt, want het team zag op tegen de race van 300 kilometer op de verkeerde banden.

Met Fraga aan de start ging de race op zondag 5 november om 13:00 uur plaatselijke tijd van start. Fraga had goed nagedacht over de strategie en hoe hij zijn 15e plek kon verdedigen.

"In vergelijking met de andere teams was onze auto gewoon niet snel genoeg. Het zou een lastige race worden. Dus ik kon niet anders dan zo veel mogelijk ronden proberen te rijden voor ik het stuur zou overdragen aan Furutani."

De performance stelt teleur, want de auto staat op de verkeerde banden voor dit weer. Fraga en het team wachten geduldig op een kans om het tij te keren
De performance stelt teleur, want de auto staat op de verkeerde banden voor dit weer. Fraga en het team wachten geduldig op een kans om het tij te keren

Aangezien het een zware race zou worden, overwoog het team een aantal verschillende strategieën.

Als de bandenslijtage tot een minimum beperkt kon worden, zou het niet nodig zijn om de banden te wisselen tijdens de coureurswissel, en dat zou tijdwinst opleveren. Of, als bleek dat er vooral aan één kant veel slijtage was, hoefden alleen die banden te worden verwisseld, net als in race 6. Voor deze race was het ook een mogelijkheid om alleen de achterbanden te wisselen.

"We wisten al dat we onze rivalen niet in een directe confrontatie konden verslaan, dus we moesten iets gewaagds doen om ze voor te blijven. Als het zou lukken, wilden we de bandenwissel overslaan om tijd te winnen. Dus ik probeerde tijdens de eerste stint zo lang mogelijk door te gaan terwijl ik voorzichtig aan deed met de auto", blikt Fraga terug.

Geduldig bleef Fraga in het spoor van zijn rivalen en hield hij de banden nauwlettend in de gaten, voortdurend overleggend met het team via de radio.

"Halverwege nam de pace toe. Ik begon te twijfelen of onze strategie zonder bandenwissel zou lukken, want ronde na ronde verloor ik steeds wat meer grip. Er waren nog 20 ronden te gaan en aangezien de grip achter niet best meer was, wist ik dat het alleen maar slechter zou worden. Toen besloten we dat we de achterbanden zouden wisselen."

Tijdens de 6e race, op Sports Land SUGO, had het team alleen de linkerbanden gewisseld, die er het slechtst aan toe waren. Die pitstrategie leverde het team een flink aantal plekken winst op.

Ook in deze race had het team overwogen om alleen de linkerbanden te wisselen, maar het werden uiteindelijk de achterbanden.

"In theorie was het zeker beter geweest om alleen de linkerbanden te wisselen. Maar de auto verloor veel grip aan de achterkant, waardoor de wielen doorslipten. Tijdens de race was de slijtage rechtsachter veel groter dan linksvoor, en dat begon in te hakken op de rondetijden", aldus Fraga.

Terwijl de andere teams de pits in kwamen voor de coureurwissel, racete Fraga door. Pas in ronde 34 kwam hij binnen, op dat moment op de 2e plek. Furutani nam het stuur over en kreeg verse achterbanden. Na het tanken ging Furutani de baan weer op als nummer 15.

Slecht weer zorgt voor chaos in het laatste deel

Het weer sloeg om en heftige buien zorgden voor glibberige omstandigheden op de baan.

Met nog maar een paar ronden te gaan, besloot het team over te stappen op regenbanden. Furutani bracht de auto naar binnen voor de wissel en ging daarna weer op pad.

"In het laatste deel van de race begon het harder te regenen en hadden we moeite de pace hoog te houden. De andere teams pushten nog op droogweerbanden, maar onze auto en onze banden zaten er een beetje doorheen", aldus Furutani.

"Het zat er dik in dat het nog harder ging regenen, dus we besloten over te stappen op regenbanden om de aanval te kunnen kiezen. Ik had er een goed gevoel over toen ik het circuit weer op ging. Maar toen stopte het bijna meteen met regenen en werd de baan steeds droger. Toch heb ik geen spijt van de bandenwissel. Het was het beste wat we op dat moment konden doen", vertelt Furutani.

Het lukte Furutani niet om de verloren tijd van de bandenwissel goed te maken en de ANEST IWATA Racing RC F GT3 gaat als 17e over de finish, voor de laatste keer dit seizoen.

Na de overstap op regenbanden, klaart het weer op. De verloren tijd kan niet worden goedgemaakt en het team zakt in de tussenstand
Na de overstap op regenbanden, klaart het weer op. De verloren tijd kan niet worden goedgemaakt en het team zakt in de tussenstand

"Dit weekend hadden we niks te verliezen, zelfs niet als we een groot risico namen. We wisten dat we de gok moesten wagen", kijkt Fraga terug op de raceweek.

"Als het aan het einde net iets harder had geregend, waren we misschien wel in de punten geëindigd. Maar uiteindelijk keerde onze strategie zich tegen ons en stonden we met lege handen. Het is teleurstellend, maar we hebben er alles aan gedaan als team."

Daarmee zat de Super GT Series 2023 erop. In het coureursklassement zijn Igor Omura Fraga en Yuga Furutani gefinisht op de 23e plek, aangevuld door de 17e plek van ANEST IWATA Racing in het teamklassement.


SUPER GT 2023 GT300 ANEST IWATA Racing with Arnage

Race / Kwalificatie / Eindpositie / Punten

Openingsrace・Okayama / 7e / 12e / --
Race 2・Fuji / 17e / 14e / --
Race 3・Suzuka / 15e / 17e / --
Race 4・Fuji / 8e / 19e / --
Race 5・Suzuka / 5e / 10e / 1
Race 6・SUGO / 20e / 7e / 4
Race 7・Autopolis / 15e / 11e / --
Laatste race・Motegi / 15e / 17e / --

Totaal aantal punten: 5
Coureursklassement: 23e (Igor Omura Fraga / Yuga Furutani)
Teamklassement: 17e (ANEST IWATA Racing with Arnage)


Fraga deelt een handtekening uit

De ANEST IWATA Racing RC F GT voor de GT300-klasse van de Super GT 2023 en zijn drie coureurs. (Foto: race 2, Fuji Speedway)

De kampioen van de GT500-klasse, de au TOM'S GR Supra met nummer 36, bestuurd door Sho Tsuboi en Ritomo Miyata

Fraga's rivaal in de GT300-klasse. De Saitama Toyopet GB GR Supra GT met nummer 52, bestuurd door Hiroki Yoshida en Kohta Kawaai

Hierna: races 16-18 van de SFL op 18-19 november op Mobility Resort Motegi

Fraga’s next race will be his final real-world race this year: at Motegi for the Final Round of the Super Formula Lights, he’ll be looking to score his first victory since Rd 6.

Laatste race Super GT 2023 op Motegi: Hoogtepunten

Op de pagina 'Verslag Igor Fraga' kun je Igors raceavonturen in de Super GT 2023 (ANEST IWATA Racing with Arnage) volgen.