GT

Please select your country / region

Close Window
BENL
TopLiveverslagArchief

Terug naar overzicht

MANUFACTURER SERIES
World Tour 2019 – New York: raceverslag Manufacturer Series
World Tour 2019 – New York
25/08/2019

New York, Verenigde Staten (24 augustus 2019) – Aan actie geen gebrek tijdens de races van de Manufacturer Series op dag 1 van de World Tour 2019 - New York. Tijdens dit derde evenement van de vijf streden 46 van de beste Gran Turismo-coureurs uit 19 landen om een plekje in de wereldfinales die in november worden gehouden in Monaco. In het PlayStation Theater op het flitsende Times Square werd op vrijdag 23 augustus officieel afgetrapt met een grensverleggende samenwerking tussen Gran Turismo en Michelin en een Pro-Am-race met racelegende Juan Pablo Montoya.

Michelin aangekondigd als officiële bandenpartner
Op 23 augustus 2019 heeft Gran Turismo in New York aangekond...

Op zaterdag ging het spektakel van start met de kwalificaties. De twaalf deelnemende teams aan de Manufacturer Series vochten om een zo goed mogelijke startpositie. De top zes nam vervolgens deel aan een extra race die de startopstelling van de eerste race bepaalde. Nadat de stofwolken waren opgetrokken, wist Mikail Hizal (Duitsland) in de Gr.4 (aangepaste productiemodellen) Subaru WRX dat hij van poleposition mocht vertrekken, gevolgd door Coque López (Spanje) in de Toyota 86 en Cody Nikola Latkovski (Australië) in de Mercedes-Benz SLS AMG.

Race 1

De eerste race van de dag bestond uit acht ronden op de Blue Moon Bay Speedway - Infield A, waarbij slechts een van de drie coureurs uit elk team achter het stuur hoefde te kruipen. Na de rollende start kwamen alle auto's schadevrij door de eerste bocht, waarbij Joseph De Jesus (Australië) een gewaagde inhaalpoging van Facundo Dudulec (Argentinië) in de Toyota 86 onschadelijk wist te maken. Anthony Felix (VS) maakte met zijn Mercedes-Benz een grote stuurfout door te ver naar de buitenkant van de bocht te gaan, waardoor hij van de derde naar de zesde plaats zakte. In ronde twee sloeg Toyota toe na de lastige haarspeldbocht door Subaru in te halen en de koppositie te grijpen. Daarachter lieten de Porsche Cayman GT4 Clubsport, BMW M4, Mercedes-Benz SLS AMG en Volkswagen Scirocco zich niet onbetuigd, waardoor De Jesus in de Subaru in een vloek en een zucht zakte naar plaats zes.

Facundo Dudulec (Argentinië) van Team Toyota en Matt Simmons (Australië) in de Porsche behielden plaats twee en drie in de daaropvolgende ronden, terwijl Nicolás Rubilar in de BMW alle zeilen moest bijzetten om Felix in de Mercedes-Benz van plaats drie af te houden. In de zesde ronde kreeg Mercedes-Benz een straf wegens het afsnijden van een andere wagen, waardoor de Volkswagen van Kosuke Nishimura (Japan) kon passeren en de SLS AMG naar plaats vijf zakte. De van pole vertrokken De Jesus kon zijn draai niet vinden en was met zijn Subaru terug te vinden op een teleurstellende achtste plaats.

Uiteindelijk kwam Dudulec in de Toyota 86 als eerste over de finish, waarmee hij de Japanse fabrikant twaalf punten bezorgde. Simmons volgde met de Porsche op een halve seconde en pakte tien punten, gevolgd door de BMW van Rubilar, die acht punten liet noteren.

KLASSERING FABRIKANT / COUREURS TIJD
1 Toyota Facundo Dudulec 9:54.326
2 Porsche Matt Simmons +00.262
3 BMW Nicolás Rubilar +00.831
4 Mercedes-Benz Anthony Felix +00.893
5 Lexus Daniel Holland +04.010
6 Volkswagen Kosuke Nishimura +04.226
7 Jaguar Pierre Lenoir +04.671
8 Aston Martin Nick McMillen +04.897
9 Alfa Romeo Daniel Solis +05.299
10 Subaru Joseph De Jesus +05.688
11 Ford Armen Aghakhan +05.807
12 Hyundai Connor Healy +14.123

Race 2

Door race 1 te winnen, mocht Toyota vertrekken van poleposition voor de tweede race van de dag, zeven ronden in dezelfde Gr.4-auto's. Plaats van handeling was dit keer het lastige circuit Autodromo Lago Maggiore - West. Aan het einde van het rechte stuk ging Simon Bishop (Nieuw-Zeeland) met zijn Toyota 86 flink de mist in. Hij pakte de verkeerde lijn en zag een hele stoet aan auto's aan de binnenkant passeren. Toen Bishop van de schrik was bekomen, vond hij zichzelf terug op de zesde plaats, een kansloze positie in deze korte race. De startvolgorde was nog voor het einde van de eerste ronde al drastisch veranderd. Soma Iseri (Japan) in de BMW M4, Bernal Valverde (Costa Rica) in de SLS AMG en Baptiste Beauvois (Frankrijk) in de Lexus bezetten nu de eerste drie plaatsen. Takuma Miyazono (Japan) die met Subaru van plek tien was vertrokken, wist zich op te werken naar plaats vijf.

In ronde twee nam Valverde in de Mercedes-Benz een grote gok door de buitenkant van bocht acht te nemen en zo de BMW van Iseri achter zich te laten en de leiding te grijpen. Iseri wist de koppositie een ronde later te heroveren, waarna het een aantal bochten lang stuivertje wisselen was tussen hem, Valverde en Beauvois in de Lexus RC F. Masahiro Kochibe (Japan), die met zijn Aston Martin van plaats acht was vertrokken, voegde zich plotseling bij de koplopers. Hij wist de Lexus in te halen en legde de Mercedes-Benz het vuur na aan de schenen voor plaats twee. De Toyota van Bishop liet zich ook niet onbetuigd. Hij liet de Lexus achter zich en greep de vierde plaats.

In de vijfde ronde was de inhaalslag van Kochibe in de Aston Martin compleet. Hij pakte de koppositie door de BMW aan de binnenkant te passeren in de haarspeldbocht. De Japanner werd gevolgd door de Mercedes-Benz, die de Bimmer ook achter zich liet. Uiteindelijk bezorgde Kochibe Aston Martin de overwinning, nadat hij van plaats acht was gestart. Valverde kwam met zijn Mercedes-Benz als tweede over de meet en Iseri voltooide het podium achter het stuur van de BMW M4.

KLASSERING FABRIKANT / COUREURS TIJD
1 Aston Martin Masahiro Kochibe 10:35.468
2 Mercedes-Benz Bernal Valverde +00.260
3 BMW Soma Iseri +00.909
4 Alfa Romeo Alonso Regalado +01.030
5 Ford Adam Wilk +01.032
6 Jaguar Vinicius Neto +01.794
7 Lexus Baptiste Beauvois +02.105
8 Toyota Simon Bishop +02.237
9 Subaru Takuma Miyazono +02.830
10 Volkswagen Mathew Smith +05.108
11 Hyundai Nicolas Romero +05.393
12 Porsche Mark Pinnell +05.463

Race 3

De derde race van de dag werd verreden op Fuji International Speedway, waar de coureurs zes ronden lang hun kunsten mochten vertonen in Gr.3-machines (speciaal gebouwde raceauto's). Adam Suswillo (VK) startte dankzij de winst van Aston Martin in race 2 van poleposition, gevolgd door de Mercedes-Benz SLS AMG van Cody Nikola Latkovski (Australië) en Randall Haywood (VS) in de BMW M4. Na een ternauwernood voorkomen kettingbotsing in de eerste bocht wisten de Aston Martin en Mercedes-Benz zich te ontworstelen aan het strijdgewoel. Het was de voorbode van een heerlijk duel in de volgende drie ronden. Latkovski probeerde diverse malen in te halen en raakte de Aston ook een paar keer aan, maar hij kwam er uiteindelijk niet langs. Ondertussen was de Ford GT van Marco Grasso (Italië) na het inhalen van Haywoods BMW M4 op plaats drie beland.

In ronde zes, de laatste ronde, wist Latkovski de Aston Martin Vantage van Suswillo dan toch achter zich te laten, na een sublieme inhaalmanoeuvre in de eerste bocht. Dit bleek een dusdanige tik voor Suswillo dat hij ook direct werd ingehaald door Andrew Brooks (Canada) in de Lexus RC F. De Duitser Mikail Hizal, die met zijn Subaru was vertrokken van plaats negen, had zich inmiddels opgewerkt naar plek vier.

De Mercedes-Benz van Latkovski zag het zwart-wit geblokt als eerste en bezorgde de Duitse fabrikant daarmee een uitstekende uitgangspositie voor het kampioenschap. Plaats twee was voor Lexus, na een gedurfde inhaalactie in de laatste ronde waarbij de Aston Martin het moest ontgelden. Noemenswaardig was de prestatie van Mikail Hizal, die van plaats negen was gestart, maar de Subaru WRX uiteindelijk als vierde over de finish drukte.

KLASSERING FABRIKANT / COUREURS TIJD
1 Mercedes-Benz Cody Nikola Latkovski 10:05.778
2 Lexus Andrew Brooks +01.383
3 Aston Martin Adam Suswillo +01.637
4 Subaru Mikail Hizal +04.622
5 BMW Randall Haywood +04.696
6 Porsche Adriano Carrazza +05.855
7 Jaguar Kenny Conomos +06.463
8 Toyota Coque López +06.842
9 Alfa Romeo Shogo Yoshida +07.065
10 Volkswagen Thomas Leonhart +09.927
11 Hyundai Tatsuro Hoshino +09.996
12 Ford Marco Grasso +10.778

Finalerace

De slotrace van de dag was een 25 ronden tellende endurancerace op het uitdagende Autódromo de Interlagos in raceklare Gr.3-auto's. Dankzij de winst in de vorige race vertrok de Mercedes-Benz SLS AMG van poleposition, gevolgd door de Lexus RC F en Aston Martin Vantage. Er stond veel op het spel, want de hier vergaarde punten telden dubbel. De winnaar mocht 24 punten bijschrijven, de nummer twee 20, de nummer drie 16 enzovoorts. Mercedes-Benz had een uitstekende uitgangspositie voor de laatste race. Een tweede plaats zou voldoende zijn om het kampioenschap in de wacht te slepen.

Omdat de spelregels voorschrijven dat alle drie de coureurs deel moesten nemen aan de race, een bepaalde hoeveelheid brandstof konden gebruiken en op drie soorten banden (harde, normale en zachte banden) mochten rijden, was een goede strategie cruciaal. Het zou uiteindelijk een uitputtingsslag worden tussen Mercedes-Benz en Aston Martin.

De bandenstrategie speelde een belangrijke rol. De meeste favorieten, waaronder team Mercedes-Benz, begonnen op zachte banden. Team Aston Martin koos echter voor normale banden en bewaarde de zachtere, prestatiegerichte banden voor de eindsprint. Waar de meeste teams in ronde vier en vijf een pitstop maakten om van coureur of banden te wisselen, besloten de nummers één en twee, Mercedes-Benz en BMW, alles uit hun banden te halen, terwijl Subaru de staart vormde.

Raceleider Mercedes-Benz ging in ronde negen voor het eerst de pits in, maar bleef aan de leiding. Ondertussen woedde er een verhit duel om plaats vier, waarbij Toyota en Hyundai in een paar bochten van stuivertje wisselden met de hete adem van Lexus in de nek. In ronde twaalf wist de Toyota Supra op normale banden de Hyundai Genesis op zachte banden in te halen.

Team Mercedes-Benz maakte zijn tweede en laatste pitstop in ronde zeventien. Er werd gewisseld van coureur, bijgetankt en overgeschakeld op normale banden. Aston Martin volgde op de voet en koos voor zachte banden. Met de extra grip en de snelste coureur Adam Suswillo achter het stuur, was Aston Martin vastbesloten om Mercedes-Benz te kloppen, maar de Duisters lieten zich ook niet onbetuigd. Topcoureur Cody Nikola Latkovski moest in de slotfase de kastanjes uit het vuur halen. Ondertussen was Mikail Hizal in de Subaru WRX bezig aan een indrukwekkende opmars. Na lang in de achterhoede te hebben gebivakkeerd, had hij zich in ronde 21 opgewerkt naar plaats vier.

Maar het echte spektakel vond voorin plaats. Mercedes-Benz en Aston Martin deden er alles aan om de zege te pakken. Regelmatig lagen ze zij aan zij en maakten ze contact met andere auto's. Toen Suswillo in de voorlaatste ronde zijn Aston Martin Vantage voorbij de Mercedes-Benz SLS AMG stuurde, dacht iedereen in het uitverkochte auditorium dat Aston de overwinning niet meer kon ontgaan. Maar in de laatste ronde wist Latkovski Suswillo alsnog in te halen, als eerste over de finish te komen en het kampioenschap binnen te slepen. Hizal bekroonde zijn briljante inhaalrace met een derde plaats voor Subaru, waardoor hij werd gekroond tot de eerste Michelin Coureur van de Dag.

Reactie van Cody Nikola Latkovski, Mercedes-Benz

Deze overwinning voelt geweldig. Om in zo'n sterk deelnemersveld het kampioenschap te winnen voor Mercedes-Benz, daar heb ik geen woorden voor. Het moest een keer onze kant op vallen, aangezien we alles uit de kast hebben gehaald in de vorige race, maar weinig geluk hadden. Dit keer hadden we de juiste strategie en werden we niet te veel opgehouden. We waren enorm gemotiveerd en gelukkig verliep elke ronde volgens plan.

World Tour 2019 – New York
Uitslag finale Manufacturer Series

KLASSERING FABRIKANT / COUREURS Race 1 Race 2 Race 3 Race 4 PUNTENTOTAAL
1 Mercedes-Benz Anthony Felix / Bernal Valverde / Cody Nikola Latkovski 7 10 12 24 53
2 Aston Martin Nick McMillen / Adam Suswillo / Masahiro Kochibe 3 12 8 20 43
3 Lexus Andrew Brooks / Baptiste Beauvois / Daniel Holland 6 4 10 8 28
4 BMW Randall Haywood / Nicolás Rubilar / Soma Iseri 8 8 6 6 28
5 Subaru Mikail Hizal / Takuma Miyazono / Joseph De Jesus 1 2 7 16 26
6 Alfa Romeo Daniel Solis / Alonso Regalado / Shogo Yoshida 2 7 2 14 25
7 Jaguar Vinicius Neto / Pierre Lenoir / Kenny Conomos 4 5 4 10 23
8 Toyota Facundo Dudulec / Coque López / Simon Bishop 12 3 3 2 20
9 Volkswagen Thomas Leonhart / Kosuke Nishimura / Mathew Smith 5 1 1 12 19
10 Porsche Mark Pinnell / Adriano Carrazza / Matt Simmons 10 0 5 0 15
11 Ford Armen Aghakhan / Marco Grasso / Adam Wilk 0 6 0 4 10
12 Hyundai Nicolas Romero / Tatsuro Hoshino / Connor Healy 0 0 0 0 0

Gerelateerde links

- Speciale pagina Gran Turismo World Tour 2019 - New York
- Gran Turismo Live - World Tour 2019 | New York

Terug naar overzicht