GT

Please select your country / region

Close Window
GT SPORT Community
BENL
TopLiveverslagNations CupManufacturer SeriesKalenderArchief

Terug naar overzicht

NATIONS CUP
GTP_Aderrrm grijpt de zege in voorlaatste 'Top 24 Superstars'-race
Nations Cup 2018: Seizoen 3
01/09/2018

Het voorlaatste Top 24 Superstars-event van het laatste seizoen van het FIA Gran Turismo Championships 2018 stelde niet teleur. De Superstars vochten om de laatste bonuspunten om een plekje veilig te stellen in de regionale finales van de Nations Cup. Omdat maximaal drie spelers een land kunnen vertegenwoordigen, waren met name de Britse en Spaanse coureurs vastberaden hun landgenoten de loef af te steken.

Met een lengte van 9,5 km schotelde het Circuit de Sainte – Croix A, ontworpen door het Gran Turismo-team en geïnspireerd door het zuiden van Frankrijk, de Superstars een van de langste circuits van het FIA Gran Turismo Championship 2018 voor. Het fraaie circuit biedt meer dan genoeg inhaalmogelijkheden voor coureurs met lef.

Zoals gebruikelijk kregen de coureurs tijdens een vijftien minuten durende kwalificatiesessie de kans om Groep 2-auto's in de vingers te krijgen, waarbij de Lexus au TOM’s RC F erg populair was onder de deelnemers. Het was de Lexus van puntenleider GTP_Aderrrm die in de absolute slotfase van de sessie poleposition wist te bemachtigen. Met zijn tijd van 2:45.341 deed hij het deelnemersveld versteld staan. De gedoodverfde nummer twee TRL_ LIGHTNING slikte een bittere bil. Hij wist geen tijd neer te zetten en moest daardoor starten vanaf plek 22.

Tijdens de rollende start van de uit tien ronden bestaande race beseften de deelnemers dat bandenmanagement en brandstofverbuik een belangrijke rol zouden gaan spelen. GTP_Aderrrm was prima weg, met de Brit GTA_Tidgney op het vinkentouw. De Fransman Jomas_74 koos direct de aanval en gleed eenvoudig langs GTA_Tidgney met één seconde achterstand op GTP_Aderrrm.

In de achterhoede begon TRL_LIGHTNING aan een opmars na zijn desastreus verlopen kwalificatie. Aan het begin van de tweede ronde had hij zich opgewerkt naar een veertiende plek. Met slechts één seconde verschil tussen de nummer zes en de nummer veertien waren de kansen voor TRL_LIGHTNING allerminst verkeken. Datzelfde kon niet worden gezegd van de Brit RC_Zoky88, die al vroeg in de race een aantal straffen aan zijn broek kreeg.

Derek737DK doemde op in de achteruitkijkspiegel van GTA_Tidgney. De Tsjech bewoog zich in zijn Lexus au TOM’S RC F veel sneller over het circuit dan GTA_Tidgney, die meer bezig leek met zijn brandstof en banden. Derek737_DK_ moest zijn derde plek afstaan toen hij in de vijfde ronde koos voor een pitstop. Ook Jomas_74 en TRL_LIGHNING kozen voor een tweestopsstrategie.

Leider GTP_Aderrrm had toen al een voorsprong van tien seconden te pakken. Voldoende om in de zesde ronde met een comfortabele voorsprong de pits te verlaten. GTA_Tidgney koos ook voor een late stop en kwam met zijn Lexus binnen op het laatste beetje brandstof. Waar hij voor de stop nog vocht om een podiumplaats sloot hij zich op de dertiende plek weer aan bij het deelnemersveld.

TRL_LIGHTNING vervolgde zijn opmars. De Duitse coureur ging als nummer zes de slotfase van de race in. Een stukje daarvoor had GTP_Aderrrm een voorsprong van drie seconden op Jomas_74 en derek737_DK_. Na een eerste stop zonder volle tank genoot GTP_Aderrrm de luxe van een tweede stop in de achtste ronde, zonder dat dit ten koste ging van zijn koppositie. Het zorgde voor reuring in de pitstraat. Een rampzalig pitstop wierp derek737_DK_ uit de top tien. Met minder brandstof en versleten banden zette hij zijn wanhoopsoffensief in.

VP_Bellof956 besloot een tweede stop over te slaan en lag eventjes op de tweede plek, voordat de betere banden en extra brandstof van Jomas_74 hem te machtig werden. De Fransen RC_Atho en RC_Snake91 volgden dit voorbeeld een paar bochten later.

Met een voorsprong van negen seconden begon GTP_Aderrrm aan de laatste ronde. Onbedreigd scheurde de Brit naar weer een overwinning. Dankzij zijn zege kwam hij op 4.022 punten, waarmee hij zijn leiding in de Nations Cup nog verder uitbreidde. Hij zal het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen in de finales van de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika.

De Fransman Jomas_74, die net als GTP_Aderrrm twee keer de pits in was gedoken, legde beslag op de tweede plaats, voor zijn landgenoot RC_Atho, die het succesvolst was van de coureurs die één stop maakten. RC_Snake91 en VP_Bellof956 wisten met hun stuurkunsten de achtervolgers in de laatste ronde voor te blijven en maakten zo de top vijf compleet.

Het gevecht om de plekken zes tot en met twaalf was tot de laatste bocht bloedstollend. RC_Zoky88 hield zijn zenuwen in bedwang en kwam als nummer zes over de streep, voor GTA_Tidgney, Williams_Coque14, TX3_Adam18 en Benito-Raul.

Rang Coureur CB SB Totaal
1 Verenigd Koninkrijk GTP_Aderrrm S S 16727
2 Frankrijk RC_Atho S S 14250
3 Spanje Williams_Coque14 S S 14086
4 Spanje TRL_MANURODRY S S 13999
5 Verenigd Koninkrijk RC_Zoky88 S S 13959
6 Frankrijk Jomas_74 S S 13880
7 Verenigd Koninkrijk GTA_Tidgney S S 13738
8 Frankrijk RC_Snake91 S S 13617
9 Hongarije TRL_Fuvaros S S 13517
10 Duitsland TRL_LIGHTNING S S 13466

Terug naar overzicht