GT

Please select your country / region

Close Window
GT SPORT Community
BENL
TopLiveverslagNations CupManufacturer SeriesKalenderArchief

Terug naar overzicht

Ryota Kokubun (Akagi_1942mi) bezorgt Japan de Nations Cup voor de regio Azië/Oceanië
Regionale finales Azië/Oceanië FIA Gran Turismo Championship 2018 Nations Cup
11/10/2018

De derde en laatste race vond plaats op de Fuji International Speedway met Gr.1-auto's. Voor aanvang van de race voerde Jonathan Wong het puntenklassement aan, maar omdat er voor de derde race dubbele punten te verdienen waren, was het kampioenschap voor de regio Azië/Oceanië allesbehalve een uitgemaakte zaak.

Jonathan Wong (saika159-) [919 Hybrid] uit Hongkong ging van start als nummer een. De van de derde plek gestarte Japanner Ryota Kokubun (Akagi_1942mi) [TS050 Hybrid] benutte het acceleratievermogen van zijn hybride om Tomoaki Yamanaka (yamado_racing38) [LM55 VGT Gr.1] in te halen. Yamanaka (yamado_racing38) reed niet in een hybride en kende een slechte start, die hem al snel in de problemen bracht.

Zijn problemen gingen van kwaad tot erger toen hij na contact met Yuki Shirakawa (yukiku) [R18] bij het ingaan van de eerste bocht een tijdstraf van drie seconden aan zijn broek kreeg. Hij zou zijn landgenoot bewust opzij hebben geduwd.

Daarmee was het drama nog niet compleet.

Mogelijk vermoeid door de achtereenvolgende races, maakte koploper Wong (saika159-) een fout in de eerste bocht. Hij maakte contact met een kerb waardoor zijn auto in een halve spin raakte. Voor Kokubun (Akagi_1942mi) was het hierdoor een koud kunstje om de koppositie over te nemen.

Op het rechte stuk van de tweede ronde nam Yamanaka (yamado_racing38) gas terug om zijn straf weg te werken. Hij werd ingehaald door zijn landgenoot Shogo Yoshida (gilles_honda_v12) [SRT Tomahawk VGT Gr.1] en viel terug naar plek vier.

Hoewel de Australiër Cody Nikola Latkovski (Nik_Makozi) [Hyundai N2025 VGT Gr.1] als gevolg van problemen aan het prille begin van de race aanvankelijk veroordeeld was tot een achterhoedegevecht, wist hij zich in de tweede ronde op te werken naar de vijfde plaats.

Op het rechte stuk van de derde ronde maakte Yamanaka (yamado_racing38) gebruik van de slipstream om zich weer naar plek drie te vechten.

De op normale banden gestarte Kokubun (Akagi_1942mi) werd in de vierde ronde onder druk gezet door Wong (saika159-), die reed op zachte banden. Dit leidde uiteindelijk tot stuivertje wisselen in de eerste bocht.

In de vijfde ronde ging de top drie de pits in. Wong (saika159-) schakelde over op normale banden, Kokubun (Akagi_1942mi) switchte naar harde banden en Yamanaka (yamado_racing38) koos ook voor normale banden.

Yoshida (gilles_honda_v12) ging later de pit in en kon daardoor een tijdje aan kop rijden, maar na een pitstop in de achtste ronde viel hij terug naar plaats vijf.

In ronde acht wist de op harde banden rijdende Kokubun (Akagi_1942mi) Wong (saika159-) in te halen. Hoewel de coureur uit Hongkong op normale banden in het voordeel leek, was het dus opnieuw stuivertje wisselen.

In de elfde ronde maakten Wong (saika159-) en Yamanaka (yamado_racing38) hun laatste pitstop. Beide coureurs kozen voor harde banden.

Koploper Kokubun (Akagi_1942mi) ging een ronde later voor de laatste keer de pits in en verving zijn banden voor zachtere exemplaren. Met nog zeven ronden te gaan een gewaagde strategie, waar ook de verslaggever zijn vraagtekens bij plaatste.

Logischerwijs voegde hij zich bij het verlaten van de pits achter Latkovsky (Nik_Makozi) [Hyundai N2025 VGT Gr.1] bij het deelnemersveld en de verschillen tussen de top vier werden een stuk kleiner.

Maar Kokubun (Akagi_1942mi) wist alles uit zijn zachte banden te halen en ging als eerste de Dunlop-bocht in waarna hij een gaatje sloeg met zijn naaste achtervolger.

Yamanaka (yamado_racing38) voegde zich ook in het strijdgewoel. Hij nestelde zich in de voorhoede en passeerde Wong (saika159-) op het rechte stuk van ronde veertien om plek twee over te nemen.

Terwijl het gevecht om de tweede plaats in alle hevigheid was losgebarst, vergrootte Kokubun (Akagi_1942mi) zijn voorsprong.

Hoewel er vraagtekens waren geplaatst bij zijn strategie om de race uit te rijden op zachte banden, had de Japanner de controle over de race, waardoor hij niet het uiterste hoefde te vragen van zijn banden. Dankzij deze strategie zag hij als eerste het zwartwit geblokt.

Hierdoor kroonde de Japanner Ryota Kokubun (Akagi_1942mi) zich tot de eerste Nations Cup-kampioen van de regio Azië/Oceanië. Er stond geen maat op deze rookie, die nooit eerder had deelgenomen aan een officieel evenement. We zullen in de wereldfinale nog veel meer van zijn geweldige racetalent te zien krijgen.

De straf die Tomoaki Yamanaka in de eerste ronde kreeg, bleef hem tot het einde van de race achtervolgen, maar desondanks wist hij toch beslag te leggen op de tweede plaats in het puntenklassement. Hoewel hij al twintig jaar Gran Turismo speelt, heeft hij nog nooit een toernooi op zijn naam weten te schrijven. Met de titel in zicht, wordt het interessant om te zien of hij zijn droom nog eens zal weten te verwezenlijken.

Jonathan Wong (saika159-) kwam als derde over de streep, na een zinderend gevecht met het beste wat Japan te bieden heeft. Wong scoorde ook punten bij het publiek met zijn interviews tussen de races in, waarbij hij zelfs Japans sprak in plaats van zijn moedertaal.

 

Eerste plaats kampioenschap Azië/Oceanië: Ryota Kokubun (Akagi_1942mi) uit Japan

Hoewel ik startte van plek drie kon ik dankzij het acceleratievermogen van de hybride een plaatsje winnen in de eerste bocht. Daarna was het lange tijd een verhit duel met Wong, waarbij we tegelijkertijd de pits ingingen. Hij koos ervoor zijn zachtere banden eerst leeg te rijden, dus ik besloot op harde banden te rijden om in zijn kielzog te blijven, ook al had ik daardoor wat minder grip.

Hierdoor kon ik in de slipstream blijven en kwam ik recht achter Wong te liggen, ook al reed ik op harde banden. Nadat ik het uiterste had gevraagd van mijn harde banden verving ik ze voor zachte exemplaren. Ik denk dat veel mensen vonden dat ik die keuze te vroeg maakte.

Maar ik wilde zo snel mogelijk een gat slaan, dus ik besloot eerder te wisselen. Gelukkig verliep alles volgens plan. Ik wist me te ontworstelen aan de mêlee, waardoor ik mijn eigen tempo kon rijden. Hierdoor kon ik ook op zachte banden tempo maken en uiteindelijk de overwinning in de wacht slepen.

Voornemen voor de wereldfinale
Het wereldkampioenschap is een enorme uitdaging. Ik ga als trotse kampioen van de regio Azië/Oceanië de wereldfinale in en zal alles geven.

 

Tweede plaats kampioenschap Azië/Oceanië: Tomoaki Yamanaka (yamado_racing38) uit Japan

Aan het begin van de race maakte het vermogen van Kokubuns TS050 het verschil. Ik voelde me machteloos. Daarna kreeg ik een straf omdat ik Shirakawa raakte toen ik van lijn wisselde. Gelukkig werd ik maar één keer gepasseerd toen ik mijn straf uitreed.

Voorin ontspon zich een verwoed gevecht, waardoor ik ze langzaam weer in het vizier kreeg. In het tweede deel van de race kregen we gezelschap van Latkovsky, die een ongeslagen status bezit in Australië. Ik wist de nummer twee Wong in het nauw te drijven en hem uiteindelijk te passeren op het rechte stuk. Daarna probeerde ik Kokubun bij te halen, maar hij reed erg goed op zijn zachte banden en dat over een lange afstand. Hij slaagde erin steeds verder weg te lopen.

Het was een zware race, maar omdat er zo veel punten te verdienen vielen, was ook een tweede plaats extreem waardevol. Uiteindelijk kon ik beslag leggen op de tweede plek in het puntenklassement. Na de race ben ik meteen naar Shirakawa gegaan om me te verontschuldigen voor het contact in de eerste ronde. Hij vatte het verbazingwekkend sportief op. Hij had alle reden om kwaad op me te zijn, maar in plaats daarvan feliciteerde hij me met mijn tweede plaats.

Shirakawa was een geduchte concurrent en we hebben allebei zo onze ups en downs gehad tijdens dit evenement.

Voornemen voor de wereldfinale
Mijn liefde voor auto's, mijn liefde voor het racen, mijn studie, mijn carrière... Gran Turismo was steeds dé bron van inspiratie voor alles. Gran Turismo is een onvervangbaar deel van mijn leven geworden. Neem nou dit gevecht om de wereldtitel, het ontdekken van Gran Turismo, de mensen die ik dankzij Gran Turismo heb ontmoet en het publiek dat me toejuichte. Ik wil mijn dankbaarheid voor dit alles tonen door op het hoogste toneel van de wereld deel te nemen. En ik ga natuurlijk winnen.

 

Derde plaats kampioenschap Azië/Oceanië: Jonathan Wong (saika159-) uit Hongkong

In de derde race maakte ik een spin bij het ingaan van de eerste bocht en viel ik terug naar plek twee. Bij mijn tweede pitstop raakte ik achter Kokubun en kon ik Yamanaka niet meer van me af houden.

Voornemen voor de wereldfinale
Ik ga alles geven om te proberen het podium te halen. Maar voor de wereldfinale heb ik echt nog wel wat meer oefening nodig. Ik heb veel minder ervaring dan de andere deelnemers.
Ik ben van plan mijn rivalen het vuur na aan de schenen te leggen en ze te passeren wanneer de kans zich voordoet.

Terug naar overzicht