GT

Please select your country / region

Close Window
GT SPORT Community
BENL
TopLiveverslagNations CupManufacturer SeriesKalenderArchief

Terug naar overzicht

AZIË/OCEANIË FINALE
Jonathan Wong (saika159-) uit Hongkong verslaat zijn Japanse rivalen en wint race 2!
Regionale finales Azië/Oceanië FIA Gran Turismo Championship 2018 Nations Cup
11/10/2018

De tweede race van de finale werd verreden op Dragon Trail - Tuinen II in Gr.3-auto's.

De Japanner Ryota Kokubun (Akagi_1942mi) [Beetle Gr.3] vertrok wederom van poleposition en dus was hij ook dit keer weer de torenhoge favoriet. Op plek twee stond Jonathan Wong (saika159-) [WRX Gr.3], die vastberaden was om zijn Japanse rivalen dit keer de loef af te steken. Op de tweede rij waren het verder de bekende namen, te weten de Japanners Tomoaki Yamanaka (yamado_racing38) [AMG GT3] en Shogo Yoshida (gilles_honda_v12) [911 RSR].

Meteen vanaf de start werden de kaarten geschud toen de Japanse 'Mister Perfect' Kokubun (Akagi_1942mi) buiten de baan belandde. Omdat alle vier zijn wielen buiten de baan raakten, kreeg hij een tijdstraf van 0,4 seconde. Het publiek wist niet wat het zag, aangezien Kokubun (Akagi_1942mi) tot dusverre vrijwel foutloos had gereden in het toernooi.

Yamanaka (yamado_racing38) was gestart op zachte banden en kon hierdoor oprukken naar de eerste plek. Ook Jonathan Wong (saika159-) wist Kokubun (Akagi_1942mi) te passeren.

In de middenmoot ontving de Australiër Cody Nikola Latkovski (Nik_Makozi) [4C Gr.3] een tijdstraf van vijf seconden omdat hij in de tiende bocht van de tweede ronde een botsing veroorzaakte waarbij meerdere auto's waren betrokken.

Op zachte banden ging leider Yamanaka (yamado_racing) in de vierde ronde de pits in om zijn banden te vervangen door normale banden.

Wong (saika159-), die was gestart op normale banden, ging de volgende ronde als leider de pits in om zijn banden te vervangen voor hardere exemplaren.

Kokubun (Akagi_1942mi) koos na zijn problemen in de eerste ronde voor zachte banden en begon aan een opmars.

Yoshida (gilles_honda_v12) had zijn banden nog niet vervangen en reed nu op de eerste plek. Achter hem kon Yamanaka (yamado_racing) minder snelheid maken dan hij had gewild en omdat zijn banden tekenen van slijtage vertoonden, wisten zijn achtervolgers dichterbij te komen.

In de zesde ronde ging Yoshida (gilles_honda_v12), die reed op harde banden, eindelijk de pits in.

In de zevende ronde hadden alle auto's inmiddels een stop gemaakt. Yamanaka (yamado_racing38) voerde het deelnemersveld aan, gevolgd door Kokubun (Akagi_1942mi) en Wong (saika159-).

In de achtste ronde besloot Yamanaka (yamado_racing38) zijn laatste pitstop te maken, waarbij hij zijn normale banden verving door harde banden. Hierdoor voegde hij zich als nummer drie weer bij het deelnemersveld.

Een ronde later besloot nummer twee Wong (saika159-) ook een laatste pitstop te maken en verving zijn harde banden voor zachtere exemplaren.

Kokubun (Akagi_1942mi) had zijn problemen uit de eerste ronde bijna weggepoetst. Na zijn laatste pitstop in de tiende ronde lag hij op plaats drie.

Met nog drie ronden te gaan, ging Yamanaka (yamado_racing38) aan de leiding, gevolgd door Wong (saika159-) en Kokubun (Akagi_1942mi).

Wong (saika159-) had zijn zachte banden bewaard voor het laatste deel van de race en wist op het rechte stuk in ronde twaalf de leiding over te nemen.

Yamanaka (yamado_racing38) verloor niet alleen de koppositie, maar kreeg ook te maken met bandenslijtage waardoor Kokubun (Akagi_1942mi) hem vanaf plek drie onder druk kon zetten.

De veteraan legde het uiteindelijk af tegen de jeugd. In de laatste ronde hadden de banden van Yamanaka hun limiet bereikt, maar door sterk te verdedigen, wist hij Kokubun (Akagi_1942mi) achter zich te houden voor een zwaarbevochten tweede plaats.

Jonathan Wong (saika159-) had optimaal geprofiteerd van de grote fout van zijn grootste rivaal aan het begin van de race en bezorgde Hongkong zo de zege.

Reactie van winnaar Jonathan Wong (saika159-) uit Hongkong:

Ik had gekozen voor mijn favoriete auto, de WRX Gr.3, en een duidelijk strijdplan. Ik kon laten zien wat ik in mijn mars heb en zo de overwinning pakken. Er zijn weinig races waarop ik met zo'n tevreden gevoel kan terugkijken. Ik had wel verwacht dat de Japanse coureur Yamanaka mij in de eerste bocht zou passeren op zijn zachte banden, maar ik deed er alles aan om in zijn buurt te blijven.

Toen kreeg Kokubun een straf voor zijn zeldzame fout, waardoor ik de race naar mijn hand kon zetten. Ik wilde de zachte banden bewaren voor de eindsprint. Als je minder benzine hebt, kun je op zachte banden veel snelheid winnen. Maar daarvoor moet je in het middelste deel van de race wel je mannetje staan op harde banden.

Toen ik wisselde naar zachte banden reden Yamanaka en Kokubun op harde banden, waardoor ze me niet bij konden houden. Sommigen zeggen dat de WRX snelheid mist of dat je er niet mee kunt winnen, dus ik ben dolgelukkig dat ik het tegendeel heb bewezen in dit ijzersterke deelnemersveld. De WRX was allesbehalve langzaam. Hij kon zich meten met de besten en ik denk dat ik heb laten zien dat het een geweldige auto is die races kan winnen.

Terug naar overzicht